Made in Japan
- og kun halvfyldt
Her en splinterny blækpatron fra Brother. Men eksemplet er typisk: rigtig mange printpatroner fragtes den halve jordklode rundt med en blanding af blæk/toner og en hel masse unødvendig luft. CO2-fråds?
Mindre, billigere
og over 20% dyrere i drift*
Patronen til venstre er den ældste type. Eksemplet er typisk for branchen: patronerne indeholder stadigt mindre forbrugsstof, og de er billigere i butikkerne men er reelt dyrere pr. printet side.

* kilde: www.druckerchannel.de
 
Her er noget af det, de ikke fortæller dig om dine printpatroner:
Sandhed nr. 1: Printere er blevet billigere - og blæk langt dyrere
Nu om dage er det ofte muligt at erhverve sig en udmærket all-in-one maskine (print, scan, kopi) på tilbud til under kr. 500. Det er billigt for et stykke elektronik, som er fragtet fra den anden side af jordkloden.

Til gengæld tjener producenterne på forbrugsstoffet. Et eksempel: mange af HP's noget ældre printere fra de tider, hvor printere var holdbare, anvender en sort patron nr. 45. Den koster som ny kr. 369 og rækker med sine 42 ml blæk til 930 sider (iflg. HP) 

I mange af dagens solgte HP-printere sidder der en sort patron nr. 301 til 119 kroner - med et indhold på beskedne 3 ml blæk svarende til 190 siders print.

Forskellen svarer til en sidepris, som er mere end 50% højere. HP er dog langt fra ene om at skrue prisen for forbrugsstof i vejret. Lexmark fremstår som den absolut værste skurk i den henseende: det er tydeligt, at producenten har trukket sig ud af markedet for nye blækprintere og nu blot malker de gamle kunder, for Lexmark har på få år stort set fordoblet sine priser på blækpatroner. 
Sandhed nr. 2: Printpatroner produceres oftest i Fjernøsten
Ingen regel uden undtagelse. Men langt de fleste blækpatroner og tonerkassetter (samt printere) fremstilles på fabrikker i Fjernøsten. International arbejdsdeling er der i sig selv naturligvis ikke noget galt i. Heller ikke selv om det efterhånden er klart, at transport er en væsentlig kilde til global opvarmning og klimaforandringer.

Men hvorfor vil producenterne så ikke medvirke seriøst til at genbruge forbrugsmaterialerne, når det nu sagtens kan lade sig gøre? Er det på den måde, producenterne mener, at de er miljøbevidste (for det postulerer de nemlig alle, at de er)?
Sandhed nr. 3: Originale patroner er meget ofte ikke fyldt helt op fra fabrikken
Når nu transport koster på miljø og klima, er det så ikke både uansvarligt og respektløst, at blækpatroner og tonerkassetter meget ofte ikke er fyldt helt op fra fabrikken? Her er et eksempel på, hvor grelt det kan være:

En HP blækpatron nr. 350 fremstilles på en fabrik i Malaysia. Når den genfyldes efter at være brugt tom for sine oprindelige 4,5 ml blæk, kan den indeholde op mod 15 ml blæk - altså omkring tre gange så meget!

Eller "kunne": i en ny version af patronen er svampen gjort mindre, så der kun kan genfyldes 6-7 ml. Gad vide hvorfor? Havde det egentlig ikke været bedre miljømæssigt set at bevare den gamle version - og så fylde den helt op?

Eksemplet er nok et af de værre, men det er ingenlunde usædvanligt, at printpatroner kan indeholde meget mere end påfyldt fra fabrikken.

Hvad vejer egentlig tungest: printerproducenternes forretningsplan bistået af containerrederiernes velvillige indstilling til at udføre overflødig transport - eller fornuftige hensyn til miljø og ressourcer?

Det skal bemærkes, at nye printere ofte er forsynet med særlige startpatroner, som indeholder endnu mindre, og som ikke kan genfyldes med yderligere (eller i værste fald slet ikke kan genfyldes). Men det gør jo egentlig ikke sagen bedre.
Sandhed nr. 4: Printpatroner kan genbruges - som regel
Det skal såmænd nok passe - set fra producenternes synsvinkel - hvad de skriver på patronerne: "Intended for single use only". Men sådan behøver vi andre jo ikke se på det.

Sandheden er nemlig, at langt de fleste blækpatroner kan genbruges adskillige gange. I vores butik har vi afleveret en Canon-printer til reparation med samme sorte blækpatron, som sad i fra starten - efter at patronen havde været genfyldt 15 gange og skønsmæssigt udskrevet 6-7.000 sider. Og det var ikke patronen, der var noget galt med.

Så heldig er man nu ikke altid, og nogle typer patroner giver flere problemer end andre. Man kan dog selv påvirke chancerne for en succesfuld genfyldning ved at bruge sin blækprinter rigtigt - læs mere herom i afsnittet Råd om blækpatroner.

Markedet for toner til laserprintere er mere kompliceret. Der er stor forskel på, hvor enkelt eller ej de enkelte modeller lader sig genfylde, og nogle modeller fremstilles også i så relativt små serier, at der aldrig kommer et tilpasset tonerpulver ud på genbrugsmarkedet.

Ganske mange tonerkassetter kan dog genbruges - som tommelfingerregel 1-3 gange afhængig af modellen. Yderligere genanvendelse kræver som regel udskiftning af kassettens bevægelige dele - og så er vi ude over det, vi laver hos os.
Sandhed nr. 5: Printere måler antal print - ikke restindholdet af blæk/toner
Det forekommer jo at være meget kundevenligt: printeren fortæller dig, at patronen er ved at være tom. Meget ofte kan man dog konstatere, at man kan printe længe efter, at advarslen viser sig første gang.

Forklaringen er, at patronen ikke måler blæk- eller tonerindholdet men er programmeret efter at vise sin "servicemeddelelse", når der er skrevet et vist antal sider. Men den enkelte brugers printmønster kan naturligvis være væsentligt anderledes end standarden.

Helt galt går det til tider, når "målingen" styres af en chip på patronen. Chippen blokerer nemlig typisk fuldstændigt for videre udskrivning - også selv om der faktisk er masser af forbrugsstof i patronen. Vi har set eksempler på, at tonerkassetter er blevet blokeret på et tidspunkt, hvor der fortsat resterede omkring halvdelen af tonerpulveret i kassetten!

Så hvem har egentlig mest gavn af "målingen" af blæk og toner - kunden eller producenten? Og gad vide, hvor store mængder ubrugt blæk og toner, der lander på danske affaldspladser på den konto?
Sandhed nr. 6: Nye blækpatroner - og "nye"
Har du bemærket vendingen "passer i stedet for" - og så betegnelsen på en bestemt blækpatron - i reklamer typisk i visse webshops?

Du kan være ret sikker på, at disse patroner er genbrugte patroner eller kopipatroner - også selv om sælgeren behændigt undgår at nævne det direkte (et andet yndet udtryk er "miljøpatron"). Til gengæld kan du formentlig se beviset, når du modtager patronen: der vil som regel stå "remanufactured" eller "compatible" på etiketten - på dansk: refabrikeret og dermed altså: genbrugt, eller en kompatibel kopi..

Det behøver der ikke være noget galt i. Er kvaliteteten i orden, kan du glæde dig over at have sparet en del penge. Du bør bare vide, at kvaliteten af refabrikerede patroner er stærkt svingende, og ofte er der ikke tale om andet end dét, du selv kunne få foretaget med dine egne brugte patroner i nærmeste refill-butik (som vores).

Billige (eller "billige") Lexmark- og Dell-blækpatroner er altid genbrugte patroner. Det gælder også for de fleste af HP's. Og for nogle af Canons.

I andre tilfælde kan blækpatroner dog være helt nye - og dermed altså "kompatible". Det vil som hovedregel være gældende for blækpatroner til Brother og Epson samt de fleste til Canon. Brugervenlighed og kvalitet i udskrifter er også for kompatible patroner stærkt svingende.

Hvorfor denne forskel? Det har med patenter at gøre. Patenter udtages bl.a. på printerens skrivehoved, og der er to hovedgrupper for placeringen af skrivehovedet: enten som en del af blækpatronerne, eller som en integreret del af selve printeren. I sidstnævnte tilfælde kalder man ofte blækpatronerne for "blæktanke" - måske for at tilkendegive, at der her er tale om et noget mere forenklet stykke teknologi.

Lexmarks blækpatroner var f.eks. med undtagelse af de sidste versioner altid udformet med det patenterede skrivehoved som en del af patronen. Og derfor har ingen andre lov til at fremstille disse patroner. Man må derimod gerne indsamle og genbruge originale patroner, og det er så, hvad der sker på markedet.

Brothers og Epsons blæktanke derimod er ikke beskyttede på samme vis, og derfor er det frit for at fremstille kopier af blæktanke fra disse to producenter.

Kunder beretter om meget blandede erfaringer med refabrikerede og kompatible produkter. Der er mulighed for store besparelser, men besparelsen er naturligvis FOR dyrekøbt, hvis produktet ikke er i orden. Og det begynder ikke mindst at blive besværligt også, hvis man skal i gang med at returnere en vare, der er indkøbt på nettet (som er en meget anvendt salgskanal for disse produkter).

Vi hører nærmest ugentligt beretninger fra kunder, som har opgivet at få penge tilbage på dårlige produkter fra webshops, også fra danske af slagsen, så der er grund til at se sig for, når man handler på nettet.


Kattesund 19, 8700 Horsens, tlf. 2045 5253, åben mandag 10-17, tirsdag og torsdag 13.30-17, printoggenfyld@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net