Laserprintere er efterhånden kommet ned i et prisleje, hvor det er relevant også for andre end virksomheder at overveje at vælge en laserprinter frem for en blækprinter.

Laserprintere tilbyder nogle fordele i sammenligning med blækprintere. Laserprintere er i almindelighed betydeligt hurtigere. Tonerkassetter har oftest en betydeligt større sidekapacitet end blækpatroner, og man skal derfor ikke skifte patroner lige så ofte som med blækprintere. Man vil heller ikke opleve de problemer med indtørring af patroner, som er et hyppigt problem med blækprintere.

Til blækprinternes fordel tæller - ud over typisk en lavere anskaffelsespris - at print af fotos fortsat kommer ud i en bedre kvalitet end det, som en farvelaserprinter kan præstere. En blækprinter har som regel også selve blækpatronerne som eneste forbrugsstof, mens en laserprinter ud over tonerkassetten/-kassetterne ofte også kræver regelmæssig udskiftning af f.eks. tromler.

Men hvad med økonomien? Er laserprintere så meget billigere i drift, at omkostningen per print kompenserer for en typisk noget højere anskaffelsespris?

Komputer for alle testede tilbage i 2008 printøkonomien i en række blæk- og laserprintere. Der er naturligvis sket meget på andre områder siden da, men priser og forskelle imellem dem svarer her i 2016 stadig meget godt overens med de tal, som bladet kom frem til i artiklen "Farvelaseren er for dyr til farver" i nr. 7/2008:

"Ingen af modellerne i lasertesten kunne matche prisen på farveprintene fra testen af blækprintere i Komputer for alle nummer 5/2008. Her kostede det dyreste farveprint nemlig 0,70 kroner - 13 øre mindre end selv det billigste print fra farvelaserne."

Der var endda ikke tale om rene farveprint men om blandet tekst og grafik, og forskellen vil derfor være endnu mere markant ved rene farveprint. Det er dyrt nok at printe fotos på en blækprinter, men med en farvelaser bliver det altså endnu værre.

Til gengæld var konklusionen også, at laserprinterne er billigere ved rene tekstprint end blækprinterne.

Bladet sammenfattede resultaterne med disse tal:

Sort-hvid test:
  • Dyreste laserprinter: Samsung CLP-300 - 0,29 kr. pr. side
  • Billigste laserprinter: OKI C5650 - 0,10 kr. pr. side
  • Dyreste blækprinter: Lexmark X9350 - 0,71 kr. pr. side
  • Billigste blækprinter: Canon MP610 - 0,31 kr. pr. side
Test af blandet grafik/tekst:
  • Dyreste laserprinter: Lexmark C500n - 1,76 kr. pr. side
  • Billigste laserprinter: Canon LBP5000 - 0,83 kr. pr. side
  • Dyreste blækprinter: Lexmark X4550 - 0,70 kr. pr. side
  • Billigste blækprinter: HP Photosmart 6280 - 0,41 kr. pr. side
Printermodellerne på dagens marked hedder noget andet, men konklusionerne er i store træk de samme - med en enkelt tilføjelse:

I dag kan man købe blækprintere med en indbygget printhoved i hele printerens bredde. Disse maskiner er typisk endnu hurtigere end laserprintere og kan præstere tekstprint til en omkostning i omegnen af 10 øre pr. side. Til gengæld er det også maskiner, som med en anskaffelsespris på fra omkring kr. 3.000 og opefter primært retter sig mod virksomheder.
Printbehov afgør valget
Komputer for alle tog udgangspunkt i beregningerne fra nr. 7/2008, da man i nr. 18 samme år gav eksempler på valg af printer i artiklen "Køb den perfekte printer".

Her fokuserer bladet på fire forskellige typer af private kunder: den unge studerende, parret uden hjemmeboende børn og med et stort engagement i foreningslivet, familien på 5 personer samt fotoentusiasten.

Den unge studerende (Lars) har et månedligt printbehov på 150 sider tekst og skemaer/grafik samt 3 fotos. Bladet konkluderer: "Løsningen er en kompakt sort-hvid laserprinter, der kan udskrive en hel bog på fem-ti minutter, uden at det koster en formue. Til gengæld må Lars leve uden farveprint og enten låne sig frem hos kammerater eller tage en USB-nøgle i lommen, når turen går hjemad med vasketøjet i weekenden."

Bladet anviser køb af en laserprinter (uden kopi- og scanfunktion) til kr. 699. Ved en sidepris på 20 øre løber den månedlige udgift herefter op i beskedne 35 kroner.


Parret med foreningsopgaver udarbejder og printer klubblade mv. i et omfang, så der månedligt udskrives 495 sort-hvide sider samt 45 sider blandet farvegrafik og tekst på familiens printer. Her er anbefalingen: "De mange sider per måned kræver en solid printer med en lav sidepris. Da klubbladet skal "trykkes" på begge sider af papiret, er løsningen en laserprinter med dupleksprint. De fleste sider i bladet er sort-hvid, hvilket giver en god printøkonomi."

Den valgte farvelaserprinter koster kr. 4.650. Til gengæld er sideprisen 10 øre for sort-hvid print samt 85 øre ved farve/grafik, og den månedlige omkostning udgør herefter 120 kr. inkl. papir.


Familien på 5 har et alsidigt printbehov til bl.a. stile, rapporter, madopskrifter og fotos til bedsteforældrene. I følge bladet er løsningen: "En printer med lav sidepris og god plads til papiret. Da der skal printes mange farvesider, vil en blækprinter være den mest økonomiske løsning. Netværksstik er også et must, da printeren bør kunne bruges af alle familiens medlemmer, uanset om computeren på hjemmekontoret er tændt."

Den anbefalede blækprinter (med kopi og scan) koster knap 1.700 kroner, og familiens månedlige udgift til blæk og papir er beregnet til ca. 200 kroner.


Fotoentusiasten (Frida) har i eksemplet behov for at printe 45 fotos samt beskedne 15 sider tekst/grafik pr. måned. Komputer for alle skriver: "Frida har først og fremmest brug for at udskrive billeder i høj kvalitet. Derfor skal hun have en rigtig god fotoprinter, hvilket vil sige en blækprinter med 5-6 farvepatroner. Da foto er noget af det mest krævende, klarer den desuden behovet for tekst uden problemer."

Fotoprinteren i eksemplet koster kr. 1.400, og Fridas månedlige omkostning er angivet til kr. 80 inkl. papir.


Her i 2016 nærmer vi os, at muligheden for trådløs opkobling bliver standard i nye printere. Forudsat, at der er en trådløs forbindelse, overflødiggør det et kablet netværk, når flere skal bruge samme printer.  

På tilsvarende vis er langt de fleste blækprintere på dagens marked kombinerede maskiner, som både kan printe, kopiere og scanne. Hvis man har et stort behov for at kopiere og/eller scanne, bør man overveje at købe en maskine med en automatisk dokumentføder, så man er fri for at lægge hvert enkelt ark i maskinen et for et for i stedet at kunne lade maskinen klare jobbet i een hurtig arbejdsgang.
Kattesund 19, 8700 Horsens, tlf. 2045 5253, åben mandag 10-17, tirsdag og torsdag 13.30-17, printoggenfyld@gmail.com
Lav din egen hjemmeside med mono.net